Verslag NCP Themabijeenkomst "Aan de slag met ketentransparantie"
Op donderdag 12 december 2024 organiseerde het OESO Nationaal Contactpunt voor verantwoord ondernemen (NCP) een Themabijeenkomst rondom ketentransparantie en betekenisvolle stakeholderdialoog. De bijeenkomst bood een platform voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en beleidsmakers om kennis en ervaringen uit te wisselen over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) en hoe de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen bedrijven daarbij kunnen helpen.
Opening en context
De bijeenkomst werd bijgewoond door circa 50 deelnemers met een diverse achtergrond. De bijeenkomst werd geopend door de dagvoorzitter Catelene Passchier, tevens voorzitter van het NCP. Na een korte introductie van het NCP door Rutger Goethart, trapte Rashad Abelson van het OESO-secretariaat de dag af met een presentatie over de verwachtingen binnen de OESO-richtlijnen over ketentransparantie en stakeholderbetrokkenheid. Hierbij werd het belang van transparantie in de toeleveringsketen benadrukt als middel om risico’s te identificeren en verantwoord ondernemen te bevorderen.
Actualiteit Europese wetgeving
Een belangrijk agendapunt was de voortgang van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), die sterk is gebaseerd op de OESO-richtlijnen. De CSDDD legt nadruk op zorgvuldigheidsverplichtingen voor bedrijven met betrekking tot mensenrechten en milieu-impact in hun ketens. De Europese CSDDD wordt nu omgezet naar Nederlandse wetgeving door middel van het Wetsvoorstel internationaal verantwoord ondernemen (Wivo). Stakeholders is gevraagd te reageren op het wetsvoorstel in een internetconsultatie. De wet moet in juni 2026 van kracht zijn.
Inspirerende praktijkcase: Schijvens Corporate Fashion
Een hoogtepunt van de bijeenkomst was de bijdrage van Shirley Schijvens, directeur van Schijvens Corporate Fashion, producent van bedrijfskleding. Als koploper op het gebied van IMVO binnen het MKB, deelde zij haar ervaringen en uitdagingen bij het implementeren van ketentransparantie. Haar betoog toonde aan hoe IMVO niet alleen bijdraagt aan maatschappelijke impact, maar ook een overtuigende business case kan vormen.
Panelgesprek en discussie
De middag werd afgesloten met een panelgesprek tussen Marhijn Visser (VNO-NCW), Gisela ten Kate (MVO Platform), Frans Dekker (FNV) en Martine Bosman (SER). Tijdens de open discussie werd duidelijk dat bedrijven de waarde van ketentransparantie erkennen, zowel intern voor risicomanagement als extern in de communicatie met stakeholders. Tegelijkertijd werd ook de complexiteit en uitdaging hiervan benoemd.
Samenwerking als sleutel tot succes
De interactie met het publiek benadrukte het belang van samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties. De gestelde vragen gingen onder meer over hoe wetgeving kan voorkomen dat naleving slechts een administratieve “tick the box” oefening wordt, en wat de gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf zullen zijn. Ook was er aandacht voor het voeren van een effectieve stakeholderdialoog, welke betekenisvol wordt wanneer er sprake is van wederzijds vertrouwen en een veilige omgeving voor uitwisseling van informatie centraal staat.
Daarnaast kwam de rol van vakbonden in het waarborgen van leefbare lonen aan bod, vooral in regio’s waar deze beperkt aanwezig zijn of onder druk staan. Ook werd de rol van het maatschappelijk middenveld besproken ten opzichte van bedrijven, en welke functies zij als “watchdog” en “guidedog” kunnen hebben.
De belangrijkste conclusie van de dag was dat dat de verplichtingen van de CSDDD grotendeels in lijn zijn met de OESO-richtlijnen, en dat ketentransparantie en stakeholderbetrokkenheid processen zijn die voortdurend verbeterd kunnen worden. Perfectie is niet het doel, maar juist het aangaan van de dialoog en openheid over successen én uitdagingen maken het verschil.