Het eerste ‘Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) sectorconvenant’ is een feit.
Een brede coalitie van brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid presenteert op 9 maart 2016, het eerste IMVO convenant gericht op de kleding- en textielproductie.
Door middel van het convenant staat het gezamenlijk verduurzamen van de internationale kleding- en textielsector voor partijen centraal. Het proces van verduurzamen is gericht op bijvoorbeeld het verbeteren van werkomstandigheden en het tegengaan van milieuvervuiling. Beide onderdelen zijn deel van een due diligence toepassing of MVO risicoanalyse, waarbij mogelijke MVO risico’s worden vastgesteld om ze te voorkomen of verminderen.
Het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen (NCP) is eerder gevraagd te adviseren over het conceptconvenant. Op basis van het advies van het NCP is in het convenant opgenomen dat de OESO-richtlijnen mede de grondslag vormen voor dit convenant en dat geen van de bepalingen in dit convenant is bedoeld om de reikwijdte of de werking van de OESO-richtlijnen te beperken of daarmee strijdig te zijn.
In de eerste jaren stellen de deelnemende bedrijven jaarlijks een analyse en een verbeterplan met concrete doelen op. Ook doen de partijen gezamenlijk jaarlijks verslag aan de overheid. De vervolgstap is het zekerstellen van de financiering van het convenant. Vervolgens, zal de ondertekening door ten minste 35 bedrijven in juni plaats vinden. Dit convenant is het eerste convenant dat tot stand komt na het SER-advies voor IMVO-convenanten, waarin de SER bedrijven en sectoren adviseerde het initiatief te nemen om sectorconvenanten af te sluiten.