OESO-ministers roepen textielbedrijven op tot compensatie slachtoffers Rana Plaza
Ministers uit 7 landen, waaronder en op initiatief van Minister Ploumen, hebben een oproep gedaan aan internationale textielbedrijven om alsnog bij te dragen aan het compensatiefonds voor slachtoffers van de ramp bij de textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Dit deden zij tijdens de ministeriële conferentie bij het Global Forum on Responsible Business Conduct, dat op 26 & 27 juni plaatsvond bij de OESO in Parijs.
In de verklaring, die is ondertekend door de ministers voor Buitenlandse Handel van Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, wordt aangegeven dat het compensatiefonds voor slachtoffers van de ramp in Rana Plaza met 40 miljoen dollar moet worden gevuld. Tot nu toe is slechts 17 miljoen dollar verzameld. Door het ondertekenen van de verklaring geven de ministers uit deze landen aan dat zij in eigen land met modeketens in gesprek zullen gaan om erop aan te dringen bij te dragen aan het fonds.
Signaal afgeven
Minister Ploumen bezocht Bangladesh eind mei en liet in een verklaring weten met deze ondertekende oproep een signaal af te geven aan de internationale kledingmerken: 'Zij hebben nog geen verantwoordelijkheid genomen voor de slachtoffers. Velen van hen zullen nooit meer kunnen werken. Er is geen enkel excuus voor het feit dat velen van hen een jaar later nog met lege handen staan', aldus de Minister.
Gezamenlijke verklaring NCP's
Tijdens de jaarvergadering van de NCP’s hebben ook zij een gezamenlijke verklaring uitgebracht over de ontwikkelingen in Bangladesh, sinds de instorting van de textielfabriek. In deze verklaring roepen de NCP’s de betrokken partijen in Bangladesh op om gezamenlijk te blijven werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in Bangladesh. Daarbij vragen ze ook de internationale textielbedrijven bij te dragen aan het compensatiefonds. De NCP’s erkennen dat deze problemen zich niet alleen in Bangladesh voordoen. Eind september 2014 wordt er een gezamenlijke OESO-ILO rondetafel gesprek georganiseerd, waarin verder wordt verkend hoe in samenwerking met de textielsector meer gedaan kan worden om te komen tot een meer verantwoord ketenbeheer.