Impressie MVO training
Het NCP organiseerde in samenwerking met Stichting MNO op 24 oktober jongstleden een gratis trainingsdag over MVO, speciaal voor ondernemingsraden. De trainingsdag bestond uit een ochtend- en een middagprogramma, waarin MVO-aanknopingspunten voor medezeggenschap centraal stonden, evenals de toepassingen ervan.
Wat die toepassing betreft werd in het ochtendprogramma onder meer stilgestaan bij de OESO-richtlijnen. Wat houden die in en hoe gaan (C)OR’endaar in de praktijk mee om? Maar ook waar lopen deze in de dagelijkse toepassing tegen aan? Tijdens deze dag bleek nog eens de onbekendheid van de OESO-richtlijnen bij een aantal deelnemers. Door Lodewijk de Waal werd ingegaan op de vragen, maar ook was er ruime gelegenheid elkaars ervaringen te delen.
Door Virginia Sandjojo, Coördinator OECD Watch bij Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) het belang van een interne geschillenregeling toegelicht. Een dergelijke regeling kan van toegevoegde waarde zijn in situaties waarbij de naleving van de OESO-richtlijnen, ter discussie staat als wel het gedrag en de reactie daarop van de concernleiding. Aan de hand van concrete voorbeelden werd de rol van de (C)OR'en besproken. Een van de voorbeelden betrof de slechte arbeidsomstandigheden van collega werknemers in lage lonen landen.
Tot slot werd door Giuseppe van der Helm, Executive Director (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en President van het European Responsible and Sustainable Investment Forum (Eurosif) ingegaan op de wijze dat ondernemingsraden hun invloed kunnen aanwenden bij besluitvorming rond duurzaam ondernemen en investeren. Geïnteresseerden kunnen de presentatie van VBDO opvragen via Ton Tang (tang125@ziggo.nl), mede-initiatiefnemer van de trainingsdag.
De drie presentaties vindt u onderaan dit bericht.
Aan de slag met fictieve praktijkvoorbeelden
In de middag mochten de deelnemers zelf aan de slag. Met de in de ochtend opgedane kennis werden in de vorm van simulaties een drietal (fictieve) praktijkvoorbeelden in groepen behandeld. Eén simulatie ging over een investering van een pensioenfonds in een bedrijf dat niet in overeenstemming met de OESO richtlijnen handelt. Een tweede betrof de verplaatsing van arbeid naar China. De laatste simulatie ging over een multinationaal kledingbedrijf, met winkels in heel Europa, waarvan het overgrote deel van de collectie lage lonen landen geproduceerd. De arbeidsomstandigheden in die bedrijven laten nog al eens te wensen over.
Leerzaam traject met verrassende uitkomsten
Het bleken lastige klussen voor de deelnemers om in de huid van bestuurder, lid van de Raad van Commissarissen of leden van de ondernemingsraden te kruipen en tot acceptabele en werkbare oplossingen te komen. Een leerzaam traject met veel verassende uitkomsten, waaronder ook begrip voor elkaars positie en daardoor ruimte geven aan de invulling van ieders rol en verantwoordelijkheid.